Pariskunta hiihtää koirien kanssa Kilpisjärvellä auringonlaskussa Saana tunturi taustalla
Nainen hyppää ilmaan ilosta ruskamaisemassa Kilpisjärvellä luminen vuori taustalla
Nainen ihastelee Kilpisjärven ruskaa Saana tunturi taustalla
Saana tunturi ja sille johtavat pitkospuut kesällä
Selin kameraan oleva pariskunta halaa toisiaan ja katselee tunturi ja järvimaisemaa kohti Kilpisjärveä
Nainen valokuvaa puhelimella värikästä auringonlaskua Kilpisjärvellä
Norjan puolen tuntureita ja Kilpisjärveä kuvattuna Kilpisjärveltä aurigonlaskun aikaan
Autiotupa Kilpisjärvellä revontulten alla talvella

Retkeilijän paratiisi

Retkeile kolmessa maassa! 

Tapaa kaikki tarujen tunturit, Malla-neito, Uljas Saana, tumma Pältsa ja vanha tietäjä Paras. Kilpisjärveltä pystyt helposti retkeilemään merkittyjä reittejä pitkin niin Suomen, Ruotsin kuin Norjan alueella. Hyvien maamerkkien ansiosta voit selkeinä päivinä huoletta tehdä lyhyitä päiväretkiä myös merkittyjen polkujen ulkopuolella, ainoastaan Mallan luonnonpuiston alueella kulkeminen on kesäaikaan rajoitettu sen halki kulkevalle merkitylle polulle. 

Lumikengillä ja tunturisuksilla

Oikeilla varusteilla talviretkeily on suunnattoman hauskaa  ja laajentaa retkeilykohteiden valikoimaa. Hiihdä vaikka Ruotsin puolelle Temppelikuruun piekanan reviireille tai lumikenkäile otsalampun valossa Tsahkaljoen putoukselle ihastelmaan revontulia. Meiltä voit vuokrata tunturihiihtoon tarkoitettuja suksisettejä, lumikenkiä, liukulumikenkiä ja sauvoja. Vuokravälinehinnastoomme tästä. 

Yöttömästä yöstä revontulten alle

Kilpisjärvellä alati muuttuva valo luo kaikkiin vuodenaikoihin ja kuukausiin oman tunnelmansa. Suomen ainoilla yli tuhatmetrisillä suurtuntureilla horisontti jatkuu silmänkantamattomiin asti ja mittaamattomat erämaat ovatkin houkutelleet retkeilijöitä jo viime vuosisadan alusta. Valokuvauksesta pitävälle Kilpisjärveltä löytyy aina jotain uutta; yöttömän yön loputtua 25.7. Kilpisjärvellä ihastellaan upeita auringonlaskuja Barraksen taakse, ja pian kaamokseen pikkuhiljaa taipuva kylä uinuu päivisin kaikissa pastellin eri sävyissä. Talvi-iltoina taivaan värittävät revontulet tilastollisestikin useammin kuin missään muualla Suomessa, aina huhtikuulle asti. Kevätauringon kova valo puolestaan pakottaa kaivamaan aurinkolasit esille, eikä varjopaikkaa kimaltavalta hangelta löydy. 

Karua kauneutta Käsivarren peukalossa

Koska sijaitsemme yli 500 metrin korkeudessa Jäämeren välittömässä läheisyydessä, voi keli avotunturissa muuttua hyvinkin nopeasti. Jäämereltä saapuva viima voi joskus pakottaa kaivamaan pipon repusta kesäpäivinäkin, talvella puolestaan lumimyrskyn aikana voi näkyvyys kadota lähes täysin. Pohjoiseen ilmastoon sopeutuneista eläinlajeista alueellamme elävät ahma, ilves, maakotka sekä tietysti poro. Myös Suomessa äärimmäisen harvinaista naalia on tavattu Käsivarressa. Vanhoissa matkailuesitteissä Kilpisjärveen viitataan "Suomen Sveitsinä", mikä pitää monessa suhteessa hyvin paikkansa!                                  Kilpisjärvellä tunturit ovat suurempia, järvet sinisempiä ja maisemat avarampia. 

Retkeilijän kultaiset säännöt

Muistathan vastuusi ainutlaatuisen ja herkän tunturiluontomme säilyttämisessä: retkeile aina jättämättä itsestäsi mitään jälkiä luontoon! Kilpisjärven alueella kasvaa useampia uhanalaisia ja harvinaisia tunturikasveja kuin missään muualla Suomessa, joten parasta on jättää kaikki kukat luontoon kasvamaan. Ota turvallisuustekijät huomioon, pukeudu lämpimästi, tarkkaile säätiedotuksia ja muista kertoa reittisuunnitelmasi jollekin. Viimeiseksi: ota aina huomioon toiset tunturissa liikkujat - niin ihmiset kuin eläimetkin.

 

Lue lisää retkivinkkejä blogistamme!