Mustavalkoinen vanha kuva Kilpisjärven Retkeilykeskuksen edeltäjästä Siilastuvasta
Vanha mustavalkoinen kuva Kilpisjärven Retkeilykeskuksen pihasta. Vanhaan autoon nojailee kolme ihmistä ja Saana on taustalla
Urho Viik veljineen mopon selässä Kilpisjärven Retkeilykeskuksen edustalla mustavalkoisessa vanhassa valokuvassa
Vanha mustavalkoinen kuva kevättalvella Saanan rinteeltä kohti pikku-mallaa. Kuvan keskiössä Kilpisjärven Retkeilykeskus.
Kilpisjärven Retkeilykeskus vuonna 2019 kuvattuna ylhäältä päin talvisessa maisemassa

Tarinamme

"Jäätävä viima pyyhkii pohjoisesta. Se hakee hyisen huokunsa Ruijan rannoilta ja viuhuu ujeltaen Saanan rinteissä. Pahdan rosoisissa louhuissa sen soitto muuttuu valitukseksi..." Sata vuotta sitten Kilpisjärvi oli karu kivinen kaira, jota Saamen heimo satunnaisesti asutti ja sivusi jutomatkoillaan. Luonto, suhdanteet ja suurvaltapolitiikka toivat tänne tiettömän taipaleen taakse kasvavan kulkijoiden virran: kenraalit, kauppiaat, rahtimiehet. Tutkijat, taiteilijat, politiikan pelinappulat. 

Pitkien päivämatkojen jälkeen kulkijat tarvitsivat lämpöä, lepoa ja ravintoa. Nämä ikiaikaiset tarpeet täytti Siilastuvan etappi Saanan juurella. Tätä erämaataloa - paikkakunnan ensimmäistä - isännöivät Valde ja Hilda Viik perheineen. Kun tieto Kilpisjärven häikäisevistä maisemista houkutteli paikalle yhä uusia "tyristejä", rakensi Suomen Matkailuyhdistys paikalle Siilastuvan matkailumajan. Siilastuvan matkailumajasta sukeutui vaiherikkaiden vuosikymmenten jälkeen Kilpisjärven Retkeilykeskus, jonka omistaja on Hildan ja Valden lapsenlapsenlapsi.

Turisti ei enää saavu sauvoen rajajokea vastavirtaan. Eivät jutaa saamelaiset tuhatpäisine poroeloineen kesälaitumille Siilastuvan kautta. Rahtimiesten hevospelit ovat vaihtuneet pikitietä piiskaaviksi pikavuoroiksi ja järven vastarannan merkkisavut tekstareiksi. Niinikään on kulkijan toive tuulensuojasta vaihtunut vaateliaampaan. Pääroolissa on kuitenkin Kilpisjärven ainutlaatuinen luonto vuodenaikoineen: revontulten rätisevä talvitanssi, auringon kultaamat kesäyöt, ruskaloistossa kylpevä tunturikoivikko.

Ja sitten olemme me. Olemme täällä Sinua varten. Sijaintimme, kokemuksemme ja ammattitaitomme ansiosta tarjoamme onnistuneet puitteet Kilpisjärven vierailullesi. Emme olleet paikalla kun Haltin häitä vietettiin, mutta - siinä Saanan sylissä jo sata vuotta sitten.