Saanan retkeilyopas: reitti, varusteet ja vinkit

0 comments

Miten pukeutua, mitä pakata, mistä ja milloin lähteä - lue parhaat vinkkimme kesäiseen Saanan valloitukseen. Saana-tunturi on yksi Suomen tunnetuimmista vaelluskohteista - eikä syyttä. Jylhä tunturimaisema, kirkasvetinen Kilpisjärvi ja vaikuttavat näkymät aina Norjaan ja Ruotsiin asti tekevät tästä vaelluksesta unohtumattoman elämyksen. Reitti Saanalle sopii monentasoisille kulkijoille, kunhan varautuu oikein. Tässä oppaassa kerromme, miten valmistautua Saanan valloitukseen kesällä, mitä pakata mukaan, miten pukeutua Lapin vaihteleviin sääoloihin ja milloin on paras aika lähteä liikkeelle. Olitpa ensikertalainen tai kaipaat vain muistutusta reitin kulusta - Tämän oppaan avulla olet valmistautunut turvalliseen vaellukseen ja ikimuistoiseen retkeen!

1. Mistä vaellus Saanalle alkaa?
Saanan huipulle johtavilla reiteillä on kaksi eri lähtöpistettä. Toinen sijaitsee Kilpisjärven Retkeilykeskuksella ja toinen Mallan luonnonpuiston parkkipaikalla, Retkeilykeskukselta noin 1,8 kilometriä pohjoiseen. Reitit yhtyvät toisiinsa reilun kilometrin jälkeen, ja loppumatkan huipulle kaikki kulkevat samaa polkua pitkin. Yhtymäkohta sijaitsee aivan puurajan yläpuolella, mikä tarkoittaa, että Saanan kuuluisat kiviportaat ovat vastassa kummalta tahansa lähtöpisteeltä matkaan lähteneitä. Rappusten määrä on hiukan yli 200 - laskijasta riippuen tarkalleen 214 tai 215 rappusta!

Kilpisjärven Retkeilykeskukselta lähtevä ns. vanha reitti soveltuu parhaiten kaikille Retkeilykeskuksella majoittuville sekä retkeilijöille, joilla ei ole tarvetta parkkeerata autoa huiputuksen ajaksi. Mallan luonnonpuiston parkkipaikalta lähtevä uusi, sorastettu reitti on helppokulkuisempi, ja ainoastaan hiukan pidempi. Tätä reittiä voi suositella erityisesti lapsiperheille, sekä koirien kanssa huipulle aikoville. Saanan kota ja kuivakäymälä sijaitsevat uuden reitin varrella, vanhalta reitiltäkin näille tulee vain parin sadan metrin poikkeama.
Mallan luonnonpuiston parkkipaikka on maksuton, eikä siinä ole aikarajoituksia, ainoastaan yöpyminen parkkipaikalla on kielletty. 


Reittimerkki Saanalla kesäyössä. Taustalla näkyy Norjan lumisia tuntureita sekä kaksi naista kiipeämässä huipulle.
Saanan reitti on merkitty kauttaaltaan puisilla, oranssipäisillä tolpilla.
 

2. Millainen reitti on ja kauan Saanan huipulla käynti vie aikaa?
Reitti huipulle on noin 4 kilometriä suuntaansa, eli 8 kilometriä yhteensä. Uusi reitti on vanhaa reittiä noin 200 metriä pidempi. 
Reitti Saanan huipulle on merkitty koko matkalta mustilla, oranssikärkisillä puutolpilla. 
Uuden reitin sorastettua alkua lukuunottamatta reitti huipulle on enimmäkseen hiekkainen ja kivinen, polun varrella on myös useita sileitä kalliokohtia. Sateella kivien liukkaus kannattaa huomioida jalkineissa ja valita pitäväpohjaiset lenkkarit tai vaelluskengät.
Molempien reittien alku kulkee tunturikoivikon läpi, kunnes noin kilometrin jälkeen puut jäävät taakse ja avotunturi alkaa. Saanan korkeus merenpinnasta on 1029 metriä, Kilpisjärven kylä ja reitin lähtöpiste sijaitsevat myös korkealla, 500 metrissä. Nousua tulee näin ollen koko matkan aikana tulee hieman yli 500 metriä.
Saanan reitti soveltuu lähes kaikenikäisille ja kuntoisille retkeilijöille, kunhan varaa aikaa, eväitä ja vaatteita tarpeeksi, sekä lähtee matkaan hyvällä säällä. 
Suurin osa käy Saanan huipulla 3 - 5 tunnissa, mutta Saanan rinteillä riittää ihmeteltävää myös pidemmäksi ajaksi. Mikäli mahdollista, unohda kello parkkipaikalle ja nauti Saanan kauneudesta vaikkapa pitkälle aurinkoiseen kesäyöhön asti!  

Kaksi naista kävelee Saanan portaita ylös kesäillan auringonpaisteessa. Taustalla näkyy Kilpisjärvi sekä pikku-Malla tunturi
Saanan portaat valmistuivat vuonna 2019. Niitä ennen Saanalla oli pidemmät, puiset portaat.

3. Milloin kannattaa lähteä liikkeelle?
Saanalle voi yöttömän yön aikaan nousta mihin aikaan tahansa. Yötön yö päättyy Kilpisjärvellä 25.7., silti valoisat yöt jatkuvat sen jälkeenkin pitkälle elokuuhun asti. 
Suosituin aika Saanalla vierailuun on päivällä, jolloin väkeä on eniten liikkeellä. Mikäli etsit omaa rauhaa, kannattaa Saanalla vierailla aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Lapin kesäöiden pehmeä auringonvalo tekee jo muutoinkin upeasta kokemuksesta ikimuistoisen!
Muista tutustua sääennusteeseen huolella ennen Saanalle lähtöä. Mikäli luvassa on ukonilmaa, kannattaa huiputus jättää suosiolla välistä. Samoin pilvisellä säällä, mikäli huippu ei näy alas kylälle, voi olla järkevintä siirtää retkeä selkeämpään ajankohtaan. Poikkeuksena kuitenkin erityisesti loppukesän utuisat sumuaamut, jolloin tunturinhuipulla voi olla täysin selkeää, ja nouseminen "pilvien" yläpuolelle on kerrassaan vaikuttava kokemus.
Saanalle voi nousta myös sateisena päivänä, mutta jos pilvet ovat alhaalla, eikä selkenemistä ole näkyvissä - ei huipulta välttämättä näe yhtään mihinkään. 

Kuvassa on ruskan värjäämä tunturikoivu Saanan rinteillä, taustalla näkyy epätarkkana Pikku-Mallan tunturin seinämää
Ruskan värejä voi ihastella Saanan rinteillä voimakkaimmillaan noin 5. - 20.syyskuuta välisenä aikana.

4. Mitä mukaan reppuun?
Varaa mukaasi juomavettä, erityisesti helteellä tulee nestettä nauttia paljon. Useimmiten huipulla tulee vilu, ja säästä riippuen mukaan kannattaa ottaa tuulenpitävän takin lisäksi mahdollisesti myös villapaita, hanskat ja jopa kesäisin usein myös pipo! Muista hyvät eväät, ja pidä taukoa aina tarvittaessa.
Kävelysauvat ovat monelle mieluisa lisävaruste Saanan huipulla käymiseen, ja meiltä Kilpisjärven Retkeilykeskukselta voitkin sekä hankkia omat sauvat tai vuokrata kävelysauvat päiväksi käyttöösi. Jos taas valokuvaat paljon matkalla, voi sauvoista olla enemmän harmia kuin hyötyä. 
Muista varautua otsalampulla, jos on pienikin mahdollisuus, että retkesi venyy hämärään tai pimeään. Kilpisjärvellä yöt alkavat pimetä elokuun puolivälin jälkeen, ja tunturissa hämärä saapuu usein nopeammin kuin arvaakaan.


Kaksi naista kävelee sivuittain kameraan peräkkäin. Heidän takanaan on Norjan lumisia tuntureita, vaikka on kesäyö. Kuva on Saana-tunturin huipulta


5. Miten pukeutua Saanan vaellukselle?
Säätila tunturissa ei lopulta usein eroa kovinkaan paljon alhaalla lähtöpisteellä vallitsevasta. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla voit tarkistaa sen hetkisen lämpötilan ja tuulen myös Saanan havaintopisteeltä. Kuten vanha sanonta kuuluu, huipulla tuulee aina! Lämpötila huipulla on kesäisin usein muutamia asteita viilempi kuin alhaalla, talvisin juuri toisinpäin. 
Aurinkoisella ja lämpimällä säällä on tärkeää varustautua jonkinlaisella päähineellä ja tietysti muistaa aurinkovoide - tunturissa ei ole yhtään varjopaikkaa tarjolla.
Säästä riippumatta on nouseminen huipulle hikinen kokemus, ja huipulla on hyvä olla ylimääräinen vaatekerros ylle lisättäväksi tai vaihtoehtoisesti myös kokonaan kuiva yläosa; kerrastopaita tai muu vastaava. Usein myös kesällä voi Saanalla tarvita käsineiden lisäksi pipon tai pannan, sekä jopa kevytuntuvatakin - etenkin jos aiot viipyä huipulla pidempään. Tuulenpitävä kerros on useimmiten Saanan olosuhteissa ehdoton.
Jalkineiksi kesäiseen Saanan valloitukseen käyvät maastolenkkarit tai vaelluskengät. Moni käy huipulla myös tavallisilla juoksulenkkareilla, mutta turvallisempaa on käyttää kenkiä joiden pohjissa on enemmän pitoa. Hyvät sukat - esimerkiksi merinovillaiset - parantavat mukavuutta ja ehkäisevät hiertymiä, kunhan ne eivät liu’u tai rullaannu kengän sisällä.
Mitä lähemmäs syksyä tullaan, sitä viileämmäksi sää käy erityisesti iltaisin. Älä koskaan aliarvioi tunturin nopeita säänvaihteluita ja onkin aina parempi kantaa mukanasi liikaa vaatetta kuin liian vähän.

6. Huipulla – mitä odottaa?

Saanan huipulta aukeavat henkeäsalpaavat näkymät Käsivarren erämaa-alueelle, etelään kohti kyläkeskusta ja Ala-Kilpisjärveä, länteen Ruotsin Pältsan suuntaan sekä pohjoiseen Norjan jylhille tuntureille. Moni alkaakin näissä maisemissa hyräillä mielessään Haltin häitä, niin vaikuttavia ovat ympärillä kohoavat huiput.
Saanan korkeimmalla kohdalla odottaa laatikko, jonka sisältä löydät vieraskirjan. Kirjoita siihen nimesi ja päivämäärä - onnea, olet saavuttanut huipun! Tunnelma voi olla huipulla lähes epätodellinen - etenkin, kun matkan varrella olet ehkä jo useaan kertaan kuvitellut olevasi aivan pian perillä. Nauti saavutuksestasi ja pysähdy hetkeksi katsomaan ympärillesi.
Muista lisätä vaatetta heti huipulla, sillä hiki haihtuu nopeasti, ja vilu yllättää helposti korkealla tuulessa.

Saanalta käsin Kilpisjärven kävijöille tutut tunturit, kuten Salmivaara, näyttävät vaatimattomilta nyppylöiltä – täältä avautuu aivan uusi näkökulma koko Kilpisjärveen.

Kaksi naista seisoo valkoisen pienen lapinkoiran kanssa tunturiylängöllä Saanalla, ja osoittavat oikealle kohti Käsivarren erämaa-aluetta.



Tunturimaisemaa kohti Pikku-Mallaa ja Kilpisjärveä. Etualalla paljon valkoisia lapinvuokkoja, taivaalla auringonlaskun värit
Jos et jaksa tai ehdi käydä Saanan huipulla asti, avautuu tämä kuvista tuttu ja upea maisema jo Saanan portaiden yläpään näköalatasanteelta. Matkaa sinne tulee noin 1,5 kilometriä kummaltakin lähtöpisteeltä.

7. Paluumatka – turvallisesti takaisin

Paluumatkalla on tärkeää pitää rauhallinen tahti ja kuunnella omaa kehoa. Väsyneenä ei kannata kiirehtiä – juuri silloin horjahtamisen tai kaatumisen riski kasvaa.
Monelle alas laskeutuminen rasittaa jalkoja yhtä paljon kuin nousu, ja kävelysauvoista voi olla suuri apu etenkin polviin ja nilkkoihin kohdistuvan rasituksen keventämisessä.

Saanan vuonna 2019 valmistuneet kiviset portaat voivat olla liukkaita sateella tai kostealla säällä, erityisesti graniittiosuudet. Myös luonnonkivillä kannattaa hidastaa tahtia. Pienet, irtonaiset kivet saattavat vierähtää kengän alta yllättäen – tarkkaavaisuus on siis tarpeen koko paluumatkan ajan.

Jos retkellä sattuu tapaturma eikä liikkuminen omin voimin onnistu, soita hätänumeroon 112.

8. Usein kysytyt kysymykset

"Voiko Saanalle mennä lasten kanssa?" Voi ehdottomasti! Lapsille nousu huipulle on usein paljon aikuisia helpompaa, ja he ovat myös uskomattoman ylpeitä saavutuksestaan! 
Lasten kanssa on erityisen tärkeä kiinnittää huomiota kunnon eväisiin sekä riittävään nesteytykseen. Saanalla voi nähdä paljon varsinkin etelä-Suomesta poikkeavia kasveja ja eläimiä, joita voi yhdessä bongata matkan varrella. Löydättekö lapinorvokin? Entä liekovarpion? Kuka kivellä pyrstöään heiluttaen päästää surumielistä vihellystään? Tuleeko yhtäkkiä vastaan hellettä paossa oleva valtava porotokka? Saana on suuri seikkailu sekä tilaisuus oppia paljon uutta ja ihmeellistä Käsivarren ja sen suurtuntureiden luonnosta. 
Omin jaloin huipulle jaksavat noin viidestä kuuteen vuotiaat lapset. Retkeilykeskuksen vastaanotosta voi vuokrata myös lastenkantorinkkoja perheen pienimmille, rinkkojen painorajat ovat 18 -  22kg. 

"Saako koiran ottaa mukaan?" Saanalla käy koiria päivittäin, ja se on varsin mukava lenkkipaikka peruskuntoisille koirille. Lemmikille tulee ottaa oma juomavesi mukaan, sillä polun varrella ei juurikaan ole vettä tarjolla. Herkkätassuiset koirat saattavat myös hyötyä tossuista, mikäli sellaiset ovat käytössä olleet ennenkin. Saanalla ei ole ns. terävää rakkakivikkoa, mutta kiveä ja kalliota kyllä. Kannattaa myös kiinnittää huomioita tällaisissa kallioisissa kohdissa, mikäli tossut heikentävät koiran tassujen pitoa liiaksi. 
Mäkärätilanne voi joinakin heinä, - ja elokuun erityisesti lämpiminä iltoina olla tunturissa sen verran paha, että koiralla voi olo muuttua nopeasti tukalaksi. 

"Entä hyttyset? Onko verkko tarpeen?"  Kovin vaihtelevasti. Kilpisjärven kesään kuuluvat noin juhannukselta elokuun loppuun sääsket, mäkärät sekä polttiaiset. Useimmiten Saanalla onneksi tuulee, ja mitä kovempi tuuli, sen vähemmän harmia ötököistä on. Myöskään viileällä säällä sääskistä ei ole juurikaan haittaa. Yleisesti ottaen, Kilpisjärvellä on vähemmän sääskiä kuin muualla Lapissa, johtuen avoimista tunturialueista, korkeasta sijainnista, viileästä säästä ja vähäisemmästä kosteikkojen määrästä.
Tarvittaessa sääskimyrkyt, kuten Off, toimivat todella hyvin. Retkeilykeskuksella onkin myytävänä useita erilaisia hyttyskarkotteita, myös lemmikeille soveltuvia. Meiltä voi hankkia myös hyttyshattuja.

"Tarvitsenko kartan?"  Et tarvitse karttaa, reitti erottuu maastossa enimmäkseen selkeästi ja se on hyvin merkitty mustilla, oranssipäisillä tolpilla. Kannattaa kuitenkin kiinnittää jatkuvasti huomioita siihen, että tiedät missä seuraava tolppa on! Saanalla on niin paljon kaunista katsottavaa, että ajatuksissaan reitiltä voi harhautua. Luontoon.fi sivulla voit myös tutustua Saanan reittiin, sekä muihin Kilpisjärven alueen kesäreitteihin - luontoon.fi Selaimen kautta puhelimella voit tarkistaa sijaintisi tarvittessa retkikartta.fi sivuilla, tai vaihtoehtoisesti lukuisilla ladattavilla maksullisilla tai maksuttomilla karttasovelluksilla.

Nainen ja koira iloisina katsovat toisiaan Saanatunturin huipulla, Saanan laatikon vierellä
Huipulla voit kirjoittaa nimesi laatikosta löytyvään Saanan vieraskirjaan.

9. Mitä Saanalla voi nähdä? Mihin kiinnittää huomiota?
Alkukesästä, lähes heti lumien sulettua alkaa tunturissa tapahtua. Ensimmäiset kukkijat ovat kirkkaan vaaleanpunainen sielikkö ja pian perässä tulevat jo lapinalppiruusu sekä lapinvuokko. 
Muita tunturin kaunottaria ovat liekovarpio, uuvana, kurjenkanerva, lapinorvokki sekä karuissa kivikoissa kasvava harvinaisuus: jääleinikki. Kaikki nämä arktisen alueen kasvit ovat pieniä, mutta sitäkin ihastuttavampia kukkia. 

Kuvassa auringonlaskun valossa lila tunturikohokki ja valkoinen lapinvuokko
Ensisilmäyksellä karulta vaikuttava tunturinrinne tarjoaa mainion kasvuympäristön kalkkipitoista maata rakastaville lapinvuokoille ja tunturikohokille.

Kesäisin tunturissa voi törmätä valtavaan porotokkaan, joka etsii suojaa räkältä ja kuumuudelta. Porot ovat lähes kesyjä, mutta älä silti mene liian lähelle tokkaa. Porojen häiriintyminen ihmisten takia voi saada ne säntäilemään tunturissa ja niiden hajaantuessa on aina vaarana, että emä ja vasa kadottavat toisensa. 
Useimmiten Saanalla ollessaan näkee myös kiirunoita, riekon lähisukulaisia. Kiirunat elävät aina puurajan yläpuolella ylhäällä tunturissa, riekot alempana tunturikoivikossa.

Poroja syömässä jäkälää tunturin päällä, luminen tunturijono taustalla kesäyössä
Porot kerääntyvät tunturin rinteille pakoon helteitä ja räkkää.

Poronvasa ja sen emä Saanan rinteellä täysikuun loistessa takana.

Kuvassa näkyy kauempana Saanalla sijaitseva kaareva peltinen sodanaikainen saksalaisten tähystyspaikka

Sotahistoria näkyy Kilpisjärvellä myös rinteillä. Kuvassa saksalaisten tähystyspaikka Saanan rinteellä.

Saanan historiassa on myös synkkä vaihe. Toisen maailmansodan loppuvaiheilla saksalaiset alkoivat vetäytyivät pohjoiseen, rakentamiinsa puolustuslinjoihin Sturmbock-linjaan ja Norjassa Lyngen-linjaan. Saksalaisten asemia oli Kilpisjärvellä useita, muun muassa Salmivaaralla, Mallan luonnonpuistossa sekä Saanan rinteillä. 
Saanan luontopolun varrella voit tutustua tarkemmin muun muassa vankien kohtaloihin sekä Saanalle 1942 pudonneseen Junkers-hävittäjään, jonka jäänteet ovat yhä nähtävillä maastossa.

10. Mitä palveluja reitin varrella on? 

Saanan reitin varrella, lähes vanhan ja uuden reitin yhtymäkohdassa puurajan tuntumassa, sijaitsee kota ja kuivakäymälä. Kota on kaikille retkeilijöille avoin taukopaikka, ja siellä on saatavilla polttopuita. Yöpyminen kodassa ei ole sallittua, mutta sen lähistöllä saa telttailla jokaisenoikeuksien mukaisesti.

Reitin varrella ei ole jätepisteitä – ethän siis jätä mitään tunturiin, vaan tuot mukanasi kaiken, mitä toitkin.

Muistathan, että Saana on koti monille arktisille eläimille, ja se on tärkeä virkistysalue myös kilpisjärveläisille ja heidän lemmikeilleen. Saanalla kasvaa useita erittäin harvinaisia kukkia ja elää uhanalaisia perhoslajeja – monet niistä viihtyvät vain täällä, muutaman muun käsivarren suurtunturin lisäksi.

Siksi on erityisen tärkeää, että kunnioitamme tunturin herkkää ja arvokasta luontoa: älä poimi kasveja, tallo kasvustoa, tai jätä roskia maastoon – ei edes nenäliinoja kivien rakoon.

 

Saanan kota Saanan rinteillä ruska-iltana värikkäässä tunturimaisemassa
Saanan kodalla voi pitää kunnon evästauon. Kodassa ei saa yöpyä, mutta sen ympäristössä voi telttailla. Kodan yhteydessä on myös kuivakäymälä.

Palkitse itsesi Saanan valloituksen jälkeen

Kilpisjärven Retkeilykeskuksella odottaa Saanan huiputuksen jälkeen herkullinen Saana-pizza ja valikoima ainutlaatuisia matkamuistoja: t-paitoja, kangaskasseja, magneetteja ja muita Saanaan liittyviä löytöjä. Olemme avoinna koko kesäkauden – aina 27.9.2025 saakka.

Saanan huipulla käynti on yksi Suomen ikimuistoisimmista luontoelämyksistä. Tunturi elää vuodenaikojen, vuorokauden aikojen ja säiden mukana - yksikään retki ei ole samanlainen kuin edellinen. 
Aurinko nousee Norjan kahden vuorenhuipun takaa. Taivas on kirkkaan oranssi ja sumu nousee.
Aurinko nousee yöttömän yön jälkeen Norjan tuntureiden takaa.

Lue myös talviversio retkestä: Saanan valloitus talvella – kaikki mitä haluat tietää huiputtamisesta lumiseen aikaan! 

Jaa Facebookissa:


Kommentit

Ei kommentteja