5 syytä miksi kaamos on Kilpisjärven paras vuodenaika!

to tammik. 13 13:12:00 2022

 

Jotka Lapin kaamosta eivät ole kokeneet, ajattelevat sen usein olevan jokseenkin pimeä ja masentava ajanjakso pohjoisen talvessa. Usein kaamokseen viitataan puhuessa myös etelä-Suomen pimeimmästä vuodenajasta, mutta tosiasiassa ilmiö on mahdollinen ainoastaan napapiireillä sekä niitä korkeammilla leveysasteilla. Kaamos eli polaariyö tarkoittaa sitä, ettei aurinko koko vuorokauden aikana nouse horisontin yläpuolelle.

Tokihan kaamos on pimeä, mutta se on myös valoa ja hämärää. Olemme Kilpisjärvellä sen verran lähellä napapiiriä, että aurinko on kaamoksenkin aikaan lähellä taivaanrantaa jolloin auringon säteet osuvat ilmakehän yläosiin josta ne sitten siroavat hajavalona maahan. Tätä valon aikaa riittää Kilpisjärvellä noin klo 10 - 14 väliselle ajanjaksolle.

Jos siis joskus olet suunnitellut matkaa tai vaikkapa etätöihin tuloa Kilpisjärvellä kaamoksen aikaan, mutta pimeys epäilyttää- lue miksi kaamosta ei todellakaan kannata pelätä!
 

Kaamos alkaa marraskuun 25.päivä
Kaamos alkaa Kilpisjärvellä marraskuun lopulla, 25.11. Seuraavan kerran auringon säteen valaisevat kylää 17.tammikuuta.

 

1. Kaamoksen valo on mieletön!

Upeinta kaamoksessa on yllättäen valo. Usein heti kaamoksen ensimmäinen päivä on se kaunein, aurinko osaa lähteä tyylillä! Polaariyö alkaa Kilpisjärvellä  25.marraskuuta, mistä alkaen päivät lyhenevätkin aina talvipäivänseisaukseen asti.

Kaamoksen aikaan päivä valkenee äärimmäisen hitaasti, muuttuen pikkuhiljaa sinisestä hämärästä utuiseen vaaleanpunaiseen ja violettiin värisekoitukseen. Saanan taakse muodostuvat yleensä kauneimmat värit, aivan kuin korostaakseen Kilpisjärven tunnetuinta maamerkkiä, lumenvalkoista ja jylhää tunturia. Sitten, aivan kuin huomaamatta, violetti muuttuu siniseksi, tummentuen myöhäiseen iltapäivään mennessä jo syvänsiniseksi tähtitaivaaksi. Vaikkei aurinkoa itsessään näe, ovat sävyt Ruotsin puolen tuntureiden päällä aivan auringonlaskun kaltaiset.

Koska suoria auringonsäteitä ei ole, on kaamoksen valo mielettömän pehmeää. Utuinen valo ja pakkasella usein järven päälle nouseva usva tekevät kylämaisemasta maagisen kauniin. Pimeyden laskeuduttua hanget heijastavat vähäisenkin luonnon- ja keinovalon, jolloin pimeälläkään on harvoin oikeasti pimeää. Kilpisjärven kaamoksen lempeä valo tarjoaa luontovalokuvauksesta sekä kaikille luonnosta kiinnostuneille ikimuistoiset olosuhteet.

Usein kauneimmat päivät ovat tietysti niitä kylmimpiä, joten hyvien ulkoiluvarusteiden merkitystä ei näin pohjoisessa voi jättää huomiotta. Aluskerrastona kannattaa käyttää merinovillaa, ja lisätä siihen päälle vielä kerros villaa. Uloin kerros joko untuvaa/muuta lämmintä eristävää materiaalia sekä tarvittaessa vielä tuulta pitävä kuorikerros. Vilukissoille parhaat kengät ovat korkeavartiset, tarpeeksi suuret, ja muistuttavat jonkinlaista kelkkakenkää / kumisaapasta. Kilpisjärven kylällä olevasta urheilukaupasta löytyy kyllä apua jos jäämeren tuulten purevuus pääsee yllättämään!

 

Barras tunturi Norjan puolella Kilpisjärven kaamoksen valossa

Salmivaaran huipulta pääset helposti ihailemaan Kilpisjärveä ympäröiviä maisemia. Matka ei ole pitkä, joten tämä retkikohde sopii hyvin myös kirpeämpään pakkaspäivään.

 

2. Kilpisjärven kaamoksen rauha ja hiljaisuus ovat omaa luokkaansa

Kilpisjärven sesongit turismin puolesta ovat hyvin selkeästi kevättalvi, kesä ja syksy. Viimeistään syyslomien jälkeen muutoinkin rauhallinen kylä hiljenee täysin ja useat Kilpisjärven yrityksistä sulkeutuvat joksikin aikaa. Usein sanotaan Kilpisjärven nukkuvan talviunta, ja ilmaisu sopiikin täydellisesti kuvaamaan utuisten tunturien keskelle jäävää lumista kylää. Ihmisiä ei juuri näy satunnaisen potkurilla kauppaan liikkuvan naapurin lisäksi, ei kelkkoja, ei hiihtäjiä. Järven jäällä voi ohi ajaessaan nähdä yksittäisen miehen ja koiran pilkillä, mutta lenkillä Salmivaaran tiellä on todennäköisin vaihtoehto olla törmäämättä keneenkään. Jos uskallaudut lumikenkäretkelle kylää ympäröiville tuntureille, on muiden kohtaaminen jo suorastaan onnekasta! Toisin sanoen, omaa rauhaa ja hiljaisuutta kaipaaville on Kilpisjärvi kaamoksen aikaan unelmakohde.


Myös kesäisin huippusuositut kohteet Saana sekä Mallan luonnonpuisto ovat talvikuukausina hiljaisia. Saanalla käy (kelin salliessa) joku satunnainnen kulkija päivittäin, minkä ansiosta polku pysyy kovana ja kuljettavana koko talven. Lumisateen jälkeen ja tuulisina päivinä on Saanan huiputukseen otettava lumikengät mukaan.
Mallan luonnonpuistossa kulku on kesäisin rajoitettu sen läpi kulkevaan polkuun, mutta lumipeitteisenä aikana voit hiihtää tunturisuksilla alueella missä tahansa. Mikä tilaisuus tutustua rauhassa Suomen kauneimpaan luonnonpuistoon!
 

 

Vasa Käsivarren erämaassa talvella

Poronvasa kaivaa syötävää tammikuisena aamupäivänä.

Kuu häikäisee Kilpisjärven jäällä joulukuussa

Aivan värikkäiden revontulien veroista on päästä nauttimaan kirkkaista kuutamoöistä. Kuusta sekä hangesta heijastuva valonmäärä on mieletön!

 

3. Joulun pyhät & uusivuosi

Keskitalven Kilpisjärvi on rauhan tyyssija, lumivarma sekä idyllisen kaunis. Eli paras mahdollinen paikka joulun ja uudenvuoden viettoon!
Joulu sijoittuu kaamoksenkin pimeimpään aikaan, joten kynttilät saavat palaa lähes aamusta iltaan. Kyläläisten jouluvalot valaisevat lyhyttä kylänraittia ja lumiset metsät kutsuvat hiihtoretkelle. Kylän laadukkaasta K-marketista löydät kaiken tarpeellisen joulunviettoon, ja valmiita joulupöytiäkin löytyy yleensä ainakin Haltinmaalta sekä Tundrealta.

Uudenvuoden aikaan järjestettyä ohjelmaa ei juuri ole, vaan jokainen voi tehdä juhlasta aivan omanlaisensa. Raketeista pitävien iloksi on ilotulituksia jopa kahdesti, suomalaisten ampuessa omat rakettinsa puolenyön aikaan, ja norjalaisten taas omassa ajassaan yhdeltä yöllä.
Kaiken kaikkiaan paukutus on kuitenkin hyvin maltillista, eikä ilotulitteita ammuta kuin tasan kahdeltatoista ja yhdeltä. Eli raketteja pelkääville lemmikeille on helppo järjestää turvalliset olosuhteet näille lyhyille ajoille.

 


Saana talvipäivänseisauksena

Saana vuoden pimeimpänä päivänä, talvipäivänseisauksena.


Retkellä lumisateessa
Aina ei aurinko paista kaamoksellakaan! Tsahkalin laavu on loistava lumikenkäretken kohde ja tarjoaa tauolle suojaisan tulistelupaikan.

 

4. Sohvannurkastakin saa viimein nauttia hyvällä omatunnolla!

Ulkoilu kaamoksen aikaan on tärkeää, ja jos aikataulu sen suinkin sallii, kannattaa raikkaasta ilmasta käydä nauttimassa päivänvalon aikaan.
Iltapäivä kahdesta eteenpäin ulkoillessa on otsalamppu välttämätön varuste, erilaisista vaihtoehdoista kannattaa satsata ladattavaan malliin.
Pienen ulkoiluhetken jälkeen parasta päivässä on loikoilla sohvalla takkatulta ihmetellen ja kuumasta juomasta nauttien. Kaamoksen aikaan saa olla itselleen armollinen ja hyvillä mielin rauhoittua kotiin. Jouluvaloista ja kynttilöistä nauttiminen riittää hyvin illan aktiviteetiksi, tai halutessaan voi rauhassa syventyä vaikkapa uuden harrastuksen pariin. Kaamoksen pakkasissa ja lumimyrskyissä kukaan ei katso kieroon jos välillä koko päivä meneekin sisätiloissa. Keskitalvi kuuluukin käyttää rentoutumiseen ja voimien keräämiseen, odottaahan pian edessä taas auringon ja touhuntäyteinen kevät!


 

Kuu Kilpisjärven kaamoksessa
Uninen maisema Kilpisjärven jäältä Norjaan päin.

 

Kilpisjärven kaamoksen pastellivärejä
Mökkejä Salmivaaran tiellä tammikuussa kello 13 aikaan päivällä. Enää ei ole pitkästi kaamoksen loppuun.

 

 

5. Kaamostaivas tarjoaa huikeat olosuhteet revontulibongaukseen!

Kirkkaina ja pilvettöminä iltoina katse kannattaa suunnata taivaalle. Kaamoksen aikaan Kilpisjärvellä nautitaan upeista revontulista ja tähtitaivaasta. Valosaasteen määrä on kylällä pieni, joten revontulet näkyvät heti katulamppujen alta pois lähdettäessä. Hyviä revontulibongauspaikkoja ihan majoituspaikkojen lähellä ovat Kilpisjärven jäällä, Salmivaaran huipulla, ja Tsahkalin laavulla.
Ajallisesti revontulien näkeminen on mahdollista koko vuorokauden pimeän ajan, mutta todennäköisimmin niitä esiintyy klo 22 - 02 välisenä aikana. Hienoimmat olosuhteet ovat puolikuun aikaan, jolloin kuu valaisee maastoa peittämättä silti valollaan revontulten loistoa. Nykyisin revontulia pystyy kuvaamaan hyvin jo älypuhelimien kameralla, mutta jos tosissaan innostut revontulivalokuvauksesta, tarvitset järjestelmäkameran valovoimaisella laajakuvaobjektiivilla sekä jalustan. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi ainakin joskus unohtamaan kamerat ja vain nauttimaan luonnon upeasta valonäytöksestä!

 

Saana täydenkuun ja revontulten valossa
Tilastollisesti revontulia näkyy Suomessa eniten juuri Kilpisjärven leveysasteella.

 

Revontulia ennustavia puhelimeen ladattavia appeja sekä internet-sivustoja on paljon. Tästä linkistä pääset Avaruussääkeskuksen revontuliennusteeseen.
Puhelimeen ladattavista apeista muun muassa My Aurora Forecast antaa selkeän revontulihälytyksen puhelimeesi revontulien ollessa todennäköisiä.
Tämä applikaatio ei kuitenkaan osaa hälytyksessään ottaa huomioon taivaan pilvisyyttä, eli lumisateen aikaan voi hälytykset jättää huomiotta.
Varmin tapa nähdä revontulia on tietysti ihan fyysisesti viettää aikaa ulkona ja tarkkailla taivasta itse!

 

Kota pakkaspäivänä
Tsahkalin kota pakkaspäivän pastelleissa. Tsahkalilla on myös kaikille avoin laavu, jossa voi käydä paistelemassa vaikka lättyjä!

 

Kaamos päättyy 17.marraskuuta
Auringon paluu on aina yhtä sykähdyttävä kokemus! Tästä valon määrä alkaa kasvaa vauhdilla. Ensimmäisen kerran aurinko näkyy kylälle 17.1.

 

Lisääntyvä valon määrä ilahduttaa kaikkia, myös niitä jotka eivät tienneet aurinkoa kaivanneensa. Tervetuloa takaisin aurinko!