Salmivaaralla auringonlaskun aikaan

la elok. 06 16:51:00 2022

Salmivaaralta (595m) löytyy yksi Kilpisjärven helpoimmin saavutettavista huipusta. Helppoudesta huolimatta ovat näköalat jokaiseen ilmansuuntaan upeat, ja erinomainen idea onkin käydä huiputtamassa Salmivaara illalla- juuri ennen auringonlaskua! 

Nainen, mies ja kolme koiraa kävelevät pururadalla selät kameraa kohti auringon laskiessa

Lähtöpiste Salmivaaran huipulle on Salmivaaran tiellä, noin 300 metriä valtatien laidasta. Lähtöpisteeltä löytyy parkkipaikka. 
Lähes koko matka ylös Salmivaaralle kuljetaan pururataa pitkin, vain viimeinen parin sadan metrin nousu huipulle on oranssipäisillä kepeillä merkittyä polkua. Kokonaisuudessaan reitti on lyhyt, ainoastaan 1,2 kilometriä suuntaansa.
 

Tupasvilloja Kilpisjärvellä auringonlaskun aikaan

Pururadan laitaa koristavat suloiset tupasvillat. Suurin osa kesän kukista on heinä-elokuun vaihteessa jo kukkinut-
tässä vaiheessa kesää näkyy eniten kultapiiskuja, tunturikissankelloja ja vilukkoja. Kasvukausi Kilpisjärvellä on lyhyt, vain noin sata vuorokautta kesäkuun loppupuolelta elokuun ja syyskuun vaihteeseen.

Polku erkanee pururadalta kohti Salmivaaran huippua, ihmiset ja koirat ovat risteyksen kohdalla pururadalla selkä kameraan päin.

Tästä kohtaa pururadalta käännytään kivikkoiselle polulle, ja varsinainen nousu alkaa. Nousu ei ole pitkä, mutta saa mukavasti sykkeen ja lämmön nousemaan! 
Reitti on varsinkin sateiden jälkeen paikoin todella mutainen, ja siksi myös liukas. Tukevat ja pitäväpohjaiset kengät tulevat siis tarpeeseen. 

Nainen katsoo kohti auringonlaskua seisoen kivellä vaellusvaatteissa ja reppu selässään. Taustalla on Saanatunturi sekä Kilpisjärven kylä.

Aurinko laskee Kilpisjärvellä yöttömän yön jälkeen ensimmäistä kertaa 26.7. Yöt eivät silti pimene ennen elokuun puolta väliä, sillä auringonvalo taipuu ilmakehässä. Näin yöttömän yön jälkeenkin vielä lähellä horisonttia pysyttelevä aurinko tuo valoa läpi yön.
 
Hieman Salmivaaran ensimmäiseltä tasanteelta luoteeseen ( polulta sivussa)  löytyy saksalaisten Lapin sodan aikaisen vartioaseman jäänteet.
Sodan jälkiin törmää Kilpisjärven maastossa kaikkialla. Nämä sotaromut katsotaan arkeologisiksi aineistoksi, ja ovat osa alueen historiaa sekä kulttuuriperintöä, joten ethän mene keräämään niitä. Sodanaikaisen leirin jäänteet Salmivaaran laidalla laskevan auringon valossa. Kuvassa on erilaisia ruostuneita metallinosia.

 

Mies aurinkolaseissa ja valkoinen lapinkoira nousevat kivikkoista polkua pitkin kohti Salmivaaran huippua. Aurinko laskee miehen selän takana maiseman avautuessa Saanatunturia kohti.

Polku on sen verran kivikkoista, että maisemia ihaillakseen on parasta pysähtyä! 

Nainen ja koira tunturin huipulla laskevan auringon valossa

Salmivaaralla on kiva käydä  koiran kanssa, se sopii sekä matkaltaan että nousultaan myös vanhemmille koirille. Myös lapset pitävät Salmivaaran huiputuksesta ja hienoista näköaloista huipulla! 
Salmivaaran korkeimmalta kohdalta löytyy Metsähallituksen metallinen laatikko, jonka sisällä on vieraskirja.

Nainen ja mies kaivavat tunturin huipulta löytyvästä laatikosta löytyvää vihkoa, johon tunturin huiputtajat kirjoittavat nimensä.

Eväät tekevät lenkistä retken. Salmivaaran huipulla kipaisee helposti vajaassa tunnissa, mutta huipun kalliot ja näköalat tarjoavat hienot puitteet kunnon evästauon pitoon. Älä siis kiirehdi vaan nauti maisemista ja hitaasti muuttuvista taivaanväreistä!

Kaksi rahkapullaa ja kaksi Kilpisjärvi aiheista Kupilkaa kalliolla Salmivaaran huipulla

 

Metallinen postilaatikko Salmivaaran huipulla

Taas saimme onnekkaasti nauttia hyttys-, sekä muutoinkin ötökkävapaasta retkestä. 

Nainen valokuvaa lapinkoiraa tunturin huipulla

Sitten vähän valokuvataan. 

Mustavalkoinen lapinkoira istuu tunturin päällä

Elsa on tottunut poseeraaja. 

Saana keskiyön auringossa

Kilpisjärven kaunis, arktinen kylä juuri ennen auringon painumista horisontin taakse. Saanatunturi hallitsee maisemaa, ja Salmivaara onkin hyvä kohde jos haluat valokuvata Saanaa!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: